top of page

שאלות נפוצות חלק ב'

 

במקרה של ילד או נער, מתי נכון לפנות לטיפול, ומתי להדרכת הורים?

באופן עקרוני, יש להבחין בין שני מצבים טיפוסיים:

1. כשהבעיה הנה "חינוכית" במהותה, דהיינו, סביב הצבת גבולות, סמכות הורית, שינוי בהרגלים, וכיו"ב.

2. כשהבעיה הנה "נפשית", כלומר, שהסכסוך שנוצר בתוך הילד או הנער, או בינו לבין הוריו, משקף מצוקה נפשית שנובעת מקשיים רגשיים ומקונלפיקטים עמוקים.

בדרך כלל, ככל שמדובר בבעיה חינוכית, המצב ישפתר במהרה תוך יישום של טכניקות וכלים שמוקנים במסגרת הדרכת ההורים. במקרים אלו, ההורים פונים בדרך כלל מתוך דאגה כנה, אך לא התפתחה עדיין מצוקה נפשית חמורה. על פי רוב, ההרגשה הכללית של בני המשפחה משתפרת בעקבות יישום ההדרכה ואין צורך בהמשך ההתערבות בזמן הקרוב.

לעומת זאת, כאשר מדובר בבעיה עמוקה ומעיקה יותר, הכלים של הדרכת ההורים אינם מספיקים ואינם מביאים לשיפור משמעותי במצב. במקרים אלו נדרשת התערבות טיפולית, לעתים טיפול פרטני בנער תוך שילוב של פגישות עם ההורים, ולעתים טיפול משפחתי.

 

מה מעורבות ההורים בטיפול בילדים ובני נוער? 

על פי רוב, ההורים הנם חלק מהותי של הטיפול. הילד או הנער אינם חיים בוואקום, ולכן הטיפול חייב להתייחס הן לחלקים המציאותיים של נסיבות החיים של הילד, והן לחלקים התרבותיים, הבין-דוריים, והמשפחתיים שעשוים להשפיע על מצבו ועל ההתפתחותו של הילד.

 

 

 

 

מתי כדאי לפנות לייעוץ עבור ילדים ונוער? 

כשההורים חשים שמשהו אינו כשורה אצל בנם/בתם, כשהתקשורת הופכת קשה ומתסכלת, כשמבחינים בשינויים מדאיגים כגון הסתגרות, התקפי זעם, ירידה בלימודים, קשיים חברתיים, שינויים משמעותיים בהרגלי השינה או בהרגלי האכילה, שימוש לרעה בסמים ואלכוהול, התמכרות למחשב, וכיו"ב. רצוי להתייעץ כשמתעורר חשש, מאחר ובמידה ומדובר במצב שעלול להחמיר, ההתערבות המוקדמת עשויה למנוע התדרדרות למצב קשה יותר.

 

האם ניתן להגיע לפגישה ראשונה ללא הילד? 

כן. לעתים קרובות ההורים רוצים להכיר את המטפל לפני שמביאים את ילדם אליו לטיפול, זוהי בעיניי בקשה מובנת. כמו כן, פגישה כזו מאפשרת למטפל להתוודע להורים ולקבל מידע שלא תמיד נכון לחשוף לפני הילד.

יחד עם זאת, יש להתחשב ברצון הילד עצמו. מתבגרים, למשל, הרגישים מאד לפרטיותם ולדימויים העצמי, עשויים להירתע ממצב בו ההורים מוסרים תמונה שגויה שלו למטפל. במקרה כזה, רצוי לבדוק מה רצונו של הנער ולכבדו. לפעמים, ירצה הנער להגיע לפגישה ראשונה לבד, או יחד עם הוריו.

 

האם חייבים הסכמה משני ההורים לטיפול בילד במקרה של הורים גרושים? 

כן, לפי החוק במדינת ישראל אסור לטפל בקטין אשר הוריו גרושים, ללא הסכמה מפורשת של שני ההורים, אלא אם בית משפט הורה אחרת.

 

מתי נכון לטפל בבני נוער בטיפול משפחתי, ומתי בטיפול פרטני?

אמנם אין מצבו של נער מסוים זהה לזה של חברו, וההחלטה לגבי סוג הטיפול המתאים תיעשה תמיד לאחר הערכה מעמיקה של המצב, אך הקווים הכללים שמנחים את עבודתי הן:

טיפול משפחתי: במידה והנער מבטא, הן על ידי התנהגותו והן על ידי מצוקתו, בעיות שמקורן במערכת ההורית והמשפחתית. דהיינו, שהנער נקלע למצב בו הוא "הסימפטום של המשפחה", ובהיותו כזה, מצבו הבעייתי שומר, באופן לא מודע, על איזון המערכת,  ובכך מאפשר לשאר בני המשפחה "לטפל" בו ולא בעצמם ובמערכת המשפחתית בעייתית.

טיפול פרטני: כשהנער פיתח מצוקה שאינה קשורה ישירות לדינאמיקה המשפחתית העכשווית, אלא לבעיות וקשיים שמתקיימים בעיקר בינו לבין עצמו (גם אם מצבו גורם לחיכוכים עם שאר בני המשפחה), הרי שהטיפול המועדף יהיה טיפול פרטני, בשילוב פגישות הדרכה להוריו או פגישות משותפות עם הוריו, לפי הצורך.

 

האם אתה מטפל בזוגות חד מיניים? 

  כן.

 

איך להתייחס למחשבות אובדניות? 

ברצינות רבה.

מחשבות אובדן מעידות על מצוקה וסבל נפשיים. הן יכולות להופיע:

  • כפועל יוצא של מצב דכאוני

  • על רקע פרידה מקשר משמעותי

  • בשל אובדן של אדם קרוב, כמשאלה להתאחד עמו

  • מתוך משבר חריף שיחלוף

  • כביטוי של חוסר אונים בשל בעיה שהאדם נקלע אליה

  • מתוך מצב פסיכוטי

 

פעמים רבות, המחשבה האובדנית נובעת מן הקושי לחיות עם הסבל הנפשי העצום, ולא בהכרח מתוך רצון למות ממש. ובכל מקרה, מחשבות אובדניות הן סימן ברור שהאדם זקוק לעזרה נפשית באופן מידי. מומלץ שלא להתפתות להאמין שהאדם שמביע רצון למות "רק מדבר". הניסיון מלמד, כי אין דרך ודאית לקבוע מתי מישהו "רק מדבר" ומתי אותו האדם הופך מסוכן לעצמו. לפיכך, עדיף לתת לאיש מקצוע לקבוע את חומרת המצב ואת ההתערבות הטיפולית הנדרשת.

 

האם ניתן להתחיל טיפול זוגי ללא בן הזוג? 

בדרך כלל זה לא רצוי. אמנם מקובל לקיים לפעמים פגישות נפרדות עם כל אחד מבני הזוג במהלך הטיפול הזוגי, אך מומלץ ששני בני הזוג יגיעו יחד בהתחלה ויסכימו לקווים הכלליים שיתוו את הטיפול.

יחד עם זאת, הדבר אפשרי במקרים בהם מערכת היחסים הזוגית במשבר, אך אחד מבני הזוג לא הבשיל עדיין לכדי ההשלמה עם הצורך בטיפול. לעתים, בן הזוג המשתתף בטיפול יכול לחולל שינויים חיוביים שישפיעו על הזוגיות כולה.

 

 

bottom of page